Vlašić, planina koju volimo …

Duž planinskog lanca Dinarida, sjeverozapadno od planina Bjelašnica i Jahorina, na preko 1.300 m.n.v. leži biser srednje Bosne, planina Vlašić. Ne zna se tačno kako je i po čemu je ova planina dobila ime, ali ima više legendi koje nam pričaju o tome.

fb_img_1475740002472Prema jednoj od njih izgubljeno dijete Sunčeve i Mjesečeve majke izgubilo se i pretvorilo u ovu predivnu planinu, prema drugoj šestorica su se braće udvarala istoj djevojci i žestoko zavadila.

Obratiše se Sunčevoj i Mjesečevoj majci za pomoć, a ona odluči da djevojka postane sestra svima njima i njeno sedmo dijete. Tako nasta sazvježđe Sedam Vlašića, koje se za vedrih noći, od proljeća do jeseni, lijepo vidi sa planine Vlašić.48102773

Također se vjeruje i da je planina dobila ime po lokalnim nomadima, Vlasima. Oni su na planini Vlašić , kao i na širem području Balkanskog poluotoka, živjeli i uzgajali svoja stada od perioda pada Rimskog Carstva, pa do kraja 19 stoljeća. Smatra se i da je baš ovaj nomadski narod sa sobom na planinu Vlašić donio recepturu za spravljanje poznatog vlašićkog sira, oko 1000. godine n.e..

fb_img_1475740046618Vlašićki sir je prvoklasni ovči sir i jedan od najboljih sireva ove vrste, a proizvođači i stanovnici ovog podneblja ulažu velike napore da očuvaju njegov izvorno-tradicionalni kvalitet.

Pored vlašićkog sira, postoje još dva vlašićka brenda; bosanskohercegovački pas ovačar – Tornjak

( torni acca = obrni ovdje /neolatinsko- vlaški jezik ) i ovca pramenaka.tornjak

Vlašić je nadaleko poznat po svojoj jedinstvenoj prirodnoj ljepoti u svako doba godine.

Razvojem turističke ponude, izgradnjom hotela i skijaških staza, Vlašić je s vremenom postao i centar zimskog turizma u Bosni i Hercegovini, kojeg rado posjećuju i domaći i inostrani gosti, a u usponu je i razvoj seoskog turizma.

zljmzdzymu_04_wmZbog svoje planinske klime na užem području Vlašića prosječna zimska temperatura je oko 1 C, a prosječna pokrivenost snijegom je do 1,5 m do 2 m, koji se zadržava na planini do 5 mjeseci u godini.

Ovi klimatski preduslovi čine planinu Vlašić zimi savršenim područjem za skijanje i bavljenje zimskim sportovima , a ljeti za odmor, sport i rekreaciju.

U nižim područjima vlada umjereno kontinentalna klima pogodna za bavljenje stočarstvom i zemljoradnjom, ali i uzgojem pčela.

fb_img_1475740029728_wmPlaninu Vlašić krasi i predivna planinska rijeka „Ugar“ , a njegov najviši vrh „Opaljenik“ uzdigao se na 1.933 m n.v..Iako se u podnožju planine nalazi više gradova i mjesta u BiH ( Federaciji BiH i RS) , najbliži mu je grad Travnik, koji je od turističkog centra na platou Babnovac udaljen svega 27 km.

Vlašić je planina koja odiše ljepotom, mirom, tradicijom, harmonijom i pozitivnom energijom.

Dođite, odmarajte se , uživajte …..

Vaš „Ozon“ d.d. Travnik

A.Dž.