Skijališta na Vlašiću

Kada je iz Atene 1978. godine stigla vijest kako će Sarajevo biti domaćin 14. Zimskih olimpiskih igara (ZOI*84), to je obradovalo sve stanovnike naše zemlje, pa tako i ovog našeg, travničkog kraja. Vlašić je tada bio predviđen kao aklimatizacijoni centar i rezervno borilište u slučaju nedostatka snijega na Igmanu, Bjelašnici i Jahorini. Tim povodom i u tom periodu skijalište na Vlašiću doživljava svoj prvi pravi razvoj. U tom periodu na planini Vlašić postavljena su četiri ski lifta, i to :

mapa_ski_staza_2

  1. „Ugar“ sa kapacitetom od 800 skijaša/h
  2. „Markovac“ sa kapacitetom od 1.300 skijaša/h
  3. „Babanovac“ sa kapacitetom od 2.100 skijaša/h
  4. „Visovi“ sa kapacitetom od 900 skijaša/h

Danas je situacija na Vlašiću malo drugačija. Ski liftovi „Ugar“ i „Visovi“ više nisu u funkciji, a skijalište raspolaže sa tri ski lifta i to „Babanovac I“, „Babanovac II“ i „Markovac“. Skijalište se proteže na dužini od oko 15 km, a glavni dio pokriven je ski liftovima „ Babanovac I i II“ (1.260=1.450 mnv), od kojih je jedna vučnica „sidro“ a druga „tanjir“. Uz navedene ski liftove nalazi se jedna velika i široka staza, koja je cijelom dužinom osvijetljena i za noćno skijanje. Vlašić je prvi skijaški centar u BiH koji je svojim skijašima ponudio i noćno skijanje.  Na ovu stazu nastavlja se ski lift „Markovac“ (1.345-1.525 mnv), čija vučnica je također „sidro“ i koji vodi prema najvišoj tački skijališta, Markovac.

S vrha skijališta moguće je krenuti na dvije strane. Skijajući se od vrha staze se na nekim mjestima spajaju, a na nekima razdvajaju pa se nije teško orijentisati. Jedna od staza prolazi pored 90 metarske skakaonice, te praktično kroz centar Babanovca vodi do polazne stanice lifta. Skijanje kroz ulicu koja je zimi zatvorena za automobile pravi je doživljaj. Cijene skipassa su dosta povoljne, a skipass sistem podržava i swatch snowpass funciju, tako da skipass ne trebate provlačiti svaki put kada prolazite kroz ulazak u ski lift.stazei_014

Treba napomenuti da je skijalište u toku rata bilo u potpunosti opustošeno, a večina infrastrukture uništena. Vlasnici firme „OZON“ d.d. Travnik su uz veliku pomoć mnogih prijatelja, entuzijasta i zaljubljenika u skijanje i ovu predivnu planinu, uspjeli da na Vlašiću ponovo omoguće skijanje i da mu vrate bar dio onog starog sjaja. Uspjeli smo do sada obnoviti dva ski lifta, sredili smo i prilagodili ski staze, nabavili i postavili topove za snijeg, napravili jezero za topove i nabavili svu potrebnu infrastrukturu i mehanizaciju (kamione, mašine, ratrake).

Nabavili smo i novi četverosjed, a u planu je njegovo postavljanje od mjeseca aprila naredne godine.U planu već odavno imamo i postavku novog trosjeda, koji bi išao prema vrhu „Pavo“ na 1.800 mnv, ali zbog administrativnih prepreka nismo u stanju da ostvarimo isti.Tako bi se ukupna dužina skijaških staza na Vlašiću povečala na dužinu od više od 30 km, a time bi Vlašić postao jedan od vodećih skijaška destinacija po skijaškim stazama u BiH, pa i šire.Možda ćemo nekad u budućnosti biti u mogućnosti da ostavarimo i ovaj divan plan.

gosti_009Babanovac je, kao i prije, tako i danas jedna od najpopularnijih skijaških turističkih destinacija u BiH.Predivna i živopisna priroda, jedinstven ambijent, odlične ski staze, bogata hotelska i restoranska ponuda, domaćinska atmosfera i pristupačnost cijena čine ovo mjesto poželjnom destinacijom kako u zimskoj, tako i ljetnoj sezoni.Dođite nam i sami se uvjerite u to. Još jedna nova zimska skijaška sezona nam je pred vratima.Još jednom napominjemo da ski liftovi „Babanova I i II“ ove sezone voze posljednji put …

Vaš „OZON“ d.d. Travnik

A.Dž.